Pomeranian ve Süs Köpeklerinde Genetik, Sağlık Sorunları

Pomeranian (Pomeranyalı) Irkı
7 Ocak 2017
Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
19 Ocak 2017

Pomeranian Köpeğinizde Sağlık İşaretleri

Evcil hayvan sahibi olarak; köpeğiniz sadece hastalandığında değil, sağlığı konusunda her an için endişe duymalısınız.

Oyuncak (süs) köpeklerine daha fazla dikkat edilmesi gerekir ve okuyacaklarınız sağlıklı bir Pomeranyalı' yı tarif etmekle birlikte, çoğu süs köpeklerininin belirtilerini de öğrenmenize yardımcı olacaktır. Sizlerin veteriner hekiminizce yapılan düzenli muayenelerine ve değerlendirmelerine ek olarak, gelişiminde aldığı kiloları gözlemlemeniz ve 1 yaşına kadar onu dikkatlice izlemeniz gerekecektir. Ayrıca Pomeranyalı için daha fazla tıbbi konunun da bilincinde olmalısınız.

İlk olarak yavrunuzun bir sağlık sorunu olup olmadığını öğrenmenizi sağlamak amacıyla vücudundaki bazı organlara değinelim. Sonra Pomeranyalı (Pomeranian) cinsinin bilinen ortak sorunları hakkında konuşacağız.

Pomeranian Köpeğinizin Periyodik Kontrol Listesi

Vücut Isısı: Yavrunun vücut ısısını ölçmeyi öğrenmeli ve bunu alışkanlık haline getirmelisiniz. Isıdaki bir artış, olası birçok hastalık belirtisinin ilk semptomlarından birisidir. Yavrunun hasta olduğundan şüpheleniyorsanız, randevu almanızın gerekliliği açısından veterinerinizi arayıp ısı derecesini paylaşınız. Yavrunun normal vücut ısısı 38°C ila 39.2°C olmalıdır.

Gözler: Gözler çok şey anlatır. Parlaklık ve berraklık sağlığın göstergesidir. Retinada sulanma, akıcı gözyaşı, kanlanma, karaltı veya ertesi gün görülen çapaklar ve kabuklanma yavrunuzu veterinerine götürmeniz ya da danışmanız için yeterli bir sebeptir.

Meme dokusu ve testisler: Dişilerde meme dokusunda, erkeklerde testislerde arada bir şişkinlik kontrolü gerekir.

Burun: Burnunda sıra dışı, anormal bir akıntı var mı? Köpeklerde hafifçe bir akıntının olması ve genellikle sahiplerinin farkına varamadığı ve hayvanın burnunu yaladığı yaygındır. Ancak Pomeranian; belirgin burun akıntısına sahipse, bu bir soruna işaret edebilir. Burun çatlamış olabilir ve köpek için kaliteli burun kremi kullanılarak tahriş olan cilt korunabilir.

Kulak: Koku, kırmızı ve tahriş olmuş kulak içi derisi, kalınlaşmış ve birikmiş kulak kiri, tırmalamayla oluşmuş çizik, her biri kulak sağlığına dikkat çeken belirtilerdir. Sebepleri arasında pire, iç ve dış parazitler, alerji ve daha farklı sorunlar aranmalıdır.

Solunum: Solunumdaki hızı sağlık durumunun iyi anlatıldığı işaretlerdendir. Normal nefes alma hastalığın işaretidir. Köpekler yaşlandıkça solunum sorunları daha yaygın hale gelir, bu yüzden düzenli olarak bu konunun gözlemlenmesi ve farkına varılması, bir sorunun çok ilerlemeden önce fark edilmesine yardımcı olabilir. Herhangi bir; sesinde çatlama, nefes alma hızında değişiklik, kusma, öksürme veya diğer solunum anormallikleri bildirilmelidir.

Ağızda koku: Belirgin ya da bilinen bir sebebi yok iken; nefesinin ağzının kokması, vücutta bir hastalığın belirtisi olabilir ve veterinerine başvurulması gerekir.

Pomeranian Köpeğinizin Sağlığı İçin Alınması Gereken Önlemler

İyi ve sağlıklı bir Pomeranian (Pomeranyalı) için şu hususlara dikkat ediniz.

Pomeranian’ınızı düzgün ölçeklerde sağlıklı, besleyici, kaliteli kuru mamalarla, yiyeceklerle besleyin.

Doğru ve gerektiğince egzersiz yapmasını sağlayın.

Güvenilir, hayvan sever bir yuva ortamında olmasına dikkat edin..

Tüm veteriner randevu ve görüşlerini saklayın.

Birisini özlediğinizde, yavruyu ihmal etmeyin planlamalarınızı doğru yapın.

Yavrular aşıları nedeniyle veterinerini sıklıkla ziyaret etmelidir.

Yetişkinlere yılda bir, yaşlılara yılda iki kez checkup yapılmalıdır.

Yavrunuzun tüm aşılarının yapıldığından, güçlendiricilerini – vitaminlerini sağlamış olduğunuzdan emin olun.

Pire, kene ve her türlü iç ve dış parazitlere yönelik ilaçlarını ihmal etmeyin.

Gözünüzü üzerinden ayırmayın, alışılmadık bir belirtiyi gözlemlediğinizde derhal veterinerine götürün.

Pomeranian’ların ortak ve bilindik hastalıkları konusunda bilgili olun.

Erken teşhis, onun çabuk iyileşmesi ve sizin bu süreçte mesafe almanız için en başarılı yoldur.

Pomeranian'ın Bilinen Kalıtımsal Hastalıkları

Tıpkı diğer herhangi bir köpek ırkı gibi, Pomeranian cinsi de bazı köpek hastalıklarına ve sağlık sorunlarına eğilimlidir. Köpeğinizin bu sağlık konularını bire bir yaşayacağı anlamına gelmez. Birçok genetik ve olası sağlık problemi uygun yetiştirme ile bertaraf edilir. Bununla birlikte, Pomeranian'ın kan bağlarında yaygın olarak görülen sağlık koşulları aşağıda belirtilmiştir. Erken algılama, hızlı bir iyileşme için bir faktör olduğundan, semptomları tanımak, proaktif önlemleri almak iyi bir çözümdür.

Pomeranian'da Katarakt - Göz Hastalıkları

Köpek kataraktları köpeklerin gözlerini etkileyen, en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Pomeranian gibi oyuncak (süs) köpekleri, bu sağlık sorununa daha yatkındır. Köpek kataraktlarının birçok farklı formu vardır ve bunlar çeşitli nedenlerle ortaya çıkmaktadır.

Bu sağlık sorunu herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir: Bu bir Pomeranian için doğduğunda, yetişkinliğinde ya da yaşlandığında da olabilir.

Belirtileri şunları içerir:

• Pomeranian’ın gözünün renginde bir değişiklik (bazen mavi, gri veya beyaz tonlanmalar)

• Görüşleri bulanıklaştıkça duvarlara çarpmaya başlayacaktır.

• Gözlerin veya göz çevresinin şişmesi

• Köpeğin gözlerinde veya göz çevresinde kırmızılık

• Gözlerin ovulması (bu semptom yaydığı acıyı gösterebilir)

Pomeranian'ınızın benzer bir sağlık sorununun bulunduğundan şüpheleniyorsanız, veteriner bunun için, gözbebeğini genişlettikten sonra gözde basıncın ölçülmesini ve gözlerin arka tarafını kontrol etmeyi içeren kapsamlı bir göz muayenesi yaparak teşhiste bulunabilir.

Birçok katarakt cerrahi olarak çıkarılabilir. Erken teşhis önemlidir, tedavi edilmediğinde bu genellikle hayvanda körlüğe neden olabilir.

Pomeranian'da Nefes Borusunun Çökmesi

Oyuncak (süs) köpeklerinin bilinen ortak sağlık sorunudur.

Bir köpeğin nefes borusu kıkırdak dokusunda bir dizi halkalar tarafından desteklenmektedir. Oyuncak (süs) ırklarında bu kıkırdaklar yaralanmaya eğilimlidir. Bölgedeki zayıflık genetik bir faktör olabiliyor olsa da, boynundan yaralanması da bu soruna neden olabilir.

Özellikle göğüs tasması yerine boyun tasması kullanılması esnasında; köpeğin aniden ileri veya yana doğru hamlede bulunmasında tüm kuvvet ve basınç onun kırılgan boynuna binecektir. Kısacası onun boynu için özen gösterilmesi şarttır.

Belirtileri:

Öksürük: Tuhaf, benzersiz, bir korna (honk) gibi gürültülü sesler çıkarır. Birçok pet sahibi köpeğinin sanki bir tomar tüy yutmuş ta onu çıkartmaya çalışıyor zanneder.

Nefes darlığı: Hırıltılı ses, nefes almak için çaba ve uğraşta bulunması ya da nefesini tutmaya çalışması.

Egzersizler, heyecanlanması, tahriş edici uçucuları soluması bu belirtileri daha da kötüleştirir.

Tedavide; öksürük giderici - baskılayıcı, anti-inflamatuar ilaçlar, bronkodilatörler ve bazen antibiyotik kullanımını gerektirir. Bu ilaçlar çökmüş nefes borusu halkalarını düzeltemezse de, genellikle bir köpeğin yaşam kalitesinde mümkün olduğu kadar rahatlama sağlayabilir.

Tipik tedaviye yanıt vermeyen çok ciddi vakalarda, genellikle nefes borusunu stabilize etmek için cerrahi müdahale yapılır.

Pomeranian'da Cilt Problemleri

Bu cinsin, diğer birçok cinse göre cilt problemleri yönünden çok çeşitli eğilimleri olabilir. Sağlıklı cilt ile sağlıklı bir tüy yapısı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu nedenle yavru; kuru cilt veya başka bir soruna sahipse, bu muhtemelen tüy yapısını yani kürkünü de etkilemektedir.

Alttaki başlıkları birlikte sırasıyla inceleyelim.

Kuru ve pul pul bir cilt

Bakımı için neler yapılmalı

Cilt problemlerine neden olan alerjiler

Bazı bakım teknikleri nasıl büyük bir fark yaratabilir?

#Kuru Cilt Sorunları: En yaygın, ancak sinir bozucu sorunlardan biri Pomeranian tipi kuru cilttir. Belirtiler aşağıdakilerin bir veya ikisinin bir kombinasyonu olabilir:

• Belirgin soyulma ve dökülme belirtileri

• Halıya, kumaşa, kıyafete dökülen kepekler

• Hafifçe, bastırarak dokunulduğunda ciltte beyaz veya pembeliklerin görünmesi

• Ciltte kızarıklık

• Ciltte şişkinlik

• Kendi üzerinde dişleme, çiğneme ya da ısırma eğiliminde olması, bu köpeğin tüm vücudunda ya da belirli bölgelerinde olabilir

#Kuru Cilt Yapısının Düzenlenmesi ve Gelişimi İçin Etkenler:

Kürkün nefes alması, cilt üzerinde hava akışının sağlanması:

Bu ırkta hem yoğun bir iç tabaka hem de daha uzun koruyucu tüylerin dış tabakasından oluşan çok kalın çift katmanlı bir tüy yapısı vardır. Koruyucu dış tabaka taze havanın alt katmanla buluşmasını önleyen bir bariyer vazifesi görebilir. Ayrıca alt katmana dökülen kılları da eklersek, bunun da kuru cilt için bir neden olabileceğinden bahsedebiliriz. Şöyleki; dökülen kıllar vücut yağıyla karışıp, sertleşiyor ve cilt ihtiyacı olan temiz havaya ulaşamaz hale geliyor.

Pomeranian’ı sadece güzel görünmesi için tarayıp, fırçalama düşüncesinden ziyade alt katmana dökülen kılları çekip almak ilk amaç olmalıdır. Onun ırkına uygun boyutta, tüy yapısına uygun nitelikte bir fırça kullanmak onu çok rahat hissettirecektir.

Aşağıdan yukarıya ve dışa doğru süpürme hareketini kullanın. Rahatsızlık yaratacak kadar fazla kuvvet kullanmadan deriye ulaştığınızı hissetmek önemlidir. Süpürürken, fırçaya bakıp ölü tüyleri yakalayıp yakalayamadığınızı görün ve bitene dek devam edin. Değilse; ya fırça boyunu kontrol edin ya da fırçalamayı daha derine doğru uygulayın.

Fırçalama alışkanlığınız en az üç günde bir olmalıdır. Köpek sahipleri fırçalama aralığını uzattığında örgüleşen, kıtıklaşan tüyler, temiz havaya ihtiyacı olan cilde bir dizi sorun yaratacaktır.

Yanlış Seçilen Ürünler:

Pomeranian’ın kürkünün üzerine çıkan herhangi bir şey cildine de geçer. Yanlış PH dengesine sahip şampuan, saç kremi ve spreyleri gibi daha ucuz ve isimsiz ürünler kürkünü, tüy yapısını mahvedebilir ve cildi kurutabilir.

Banyo Teknikleri: Pomeranian’ın cilt sorunlarına katkıda bulunan bir diğer unsur, uygun olmayan banyo teknikleridir. Doğru şampuanlar ve kremler olsa bile, ürün düzgün şekilde durulanmazsa, kozmetik parçacıkları deride birikir. Bu daha sonra cilt gözeneklerini tıkar ve sağlıklı cilt dolaşımını engeller. Yeterince durulandığını düşündüğünüzde, bir kez daha suyla kürkünün üzerine gidin. Ilık su kullandığınızdan emin olun ve bir ağızlık kullanmak daima en iyisidir. Buna ek olarak, çok fazla banyo cildi kurutabilir. Banyosunu her 3 haftada bir yaptırmanız idealidir.

Statik ve Kuru Hava: Hava kuru olduğunda, bu Pomeranian’ın derisini ve kürkünü kurutabilir. Kurak hava, kış aylarında sıcak aylardan çok daha yaygındır, dolayısıyla yaşadığınız bölgeye bağlı olarak yıl boyunca da sorun yaşayabilirsiniz. Evinizdeki nem oranını her zaman artırabilir ya da deriyi korumanın en iyi yolu olarak cildin kurumasını önlemek amacıyla tüy köklerinden ucuna dağıtılan spritz kullanmaktır. Bu kürk altındaki narin cildi koruyacaktır.

Kurutmak İçin Çok Fazla Hava Tutmak:

Banyodan sonra Pomeranian'ınızı direkt fönle kurutursanız, kurumuş ciltten çıkan kıvırcık bir kürke kadar değişen sorunlara neden olabilirsiniz. Onun fönle kurutmadan önce, suyun çoğunu emmek için emici havlu ile kürkünü kurulayın. Sonra fönlemek en iyisidir. Onu üfleyerek kurutmanız gerekirse; bu işi düşük ısı ayarında yapın ve kurutucuyu köpeğinizden en az 10 – 15 cm uzakta tutun.

#Alerjiler ve Cilt Sorunları:

Alerji boğazda kırmızı lekeler ve kaşıntı, sıcak noktalar da dahil olmak üzere cilt sorunları olarak karşımıza çıkabilir. Bazı durumlar tüylerin dökülmesine neden olabilir. Bu ciltten saç kökleri etkilenir, çok hasar varsa, bu bölgeleri Pomeranian dişler ya da tırnaklarıyla çizikler atabilir. Genellikle bunlar dahil olmak üzere, ve bununla sınırlı olmaksızın diğer belirtiler eşlik eder.

Burun ve / veya gözde akıntı. Burunda tıkanıklık veya burun akıntısı. Kırmızı, tahriş olmuş gözler. Öksürme. Sindirim sisteminin güçsüzleşmesi (bazen gıda alerjileri ile birlikte).

Birçoğu daha önce alerjik sorunlar yaşamamış köpek sahibine, bu tür alerjilerin cilt sorunundan kaynaklı olduğuna dikkat çekmek isteriz. Bununla beraber bir köpeğin de aynı insanlarda olduğu gibi vücutta içerde veya dışarıda alerjik rahatsızlıklar görülebilir. Pomeranian’ın yaşına bakılmaksızın bunları muhtemel nedenler olarak düşünmek gerekir.

Cildin kabarması durumunda köpeğin dokunduğu herhangi bir şeyin alerjik olması gerektiği mantıklı görünebilir; ancak olası bir nedenden dolayı hem gıda hem de teneffüs tetikleyiciler de cildin reaksiyona girmesine neden olabilir.

Alerjilere aşağıdakiler neden olabilir:

Gıdalar: Gıdaların katkılar içerdiğini unutmayın. Yapay renklendirme, suni aroma ve kimyasal koruyucular çoğu köpek için alerjiktir, doğal gıda maddeleri değildir.

Temasla oluşanlar: Deri kuruyabilir, daha sonra çatlayabilir ve köpeğin temas ettiği bir tetikleyiciyle kırmızı burun delikleri genişler. Çim bakımı kimyasalları, kışın yollarda buzda eriyen kimyasallar (ve baharda eriyen karla birlikte, bacalar), halı temizleyiciler, yatak takımlarını yıkamak için kullanılan deterjan ve daha fazlasını içeren ve daha çok fazla etken.

Solunum yoluyla tetiklenenler: Bir Pomeranian’ın alerjik reaksiyonu sonucunda kuru ve çatlamış cilt rahatsızlıkları var ise; polen, yabani otlar ve diğer mevsimsel etkenleri de buna var sayabiliriz.

Neler yapmanız gerekiyor.

1. Önce teşhis: Pomeranian’ınızı etkileyen allerjenleri tespit etmek için kesinlikle köpeğinizin veterineriyle birlikte çalışın. Reçete edilen anti-inflamatuar ilaçlar, antihistaminikler, kortikosteroid ve hatta aşı gibi birçok tedavi kaşıntı ve diğer konularda kontrollere yardımcı olabilir.

2. Pomeranian’ın (süs köpeğin) dinlenmesi: Alınan bir elemente karşı reaksiyon şüphesi varsa, köpeğinizi “SADECE” sade tavuk (kemiksiz, derisiz) ve tatlı patates veya beyaz pirinçten oluşan yumuşak bir diyetin içine alın. Tuz dışında baharat eklemeyin. Bunu başka gıdalar olmadan 2 ila 3 hafta süreyle vermek vücudun dinlenmesine izin verebilir.

Bir köpeğin vücudunda; toksinin vücuttan temizlenmesi ve iltihaplı derinin sakinleşmesi için bu kadar zamana ihtiyacı vardır. Bir iyileşme gördüğünüzde, nedeninin onun yediği bir şey olduğunu bilirsiniz. Evde pişmiş bir diyetle kalıp, başka alternatifler denemediyseniz sizin için bir cevap olabilir. Bol sebzeler, meyveler ve köy peyniri ile ev yapımı yoğurt ekleyebilirsiniz.

3. Serinletici ve yatıştırıcı banyo: Kaşıntılı cildi ve problemli boğazına tercih olarak yulaf lapalı besinlerle birlikte, vücudunu serinletecek, rahatlatacak, yatıştıracak banyo yaptırın.

4. Çatlaklara sebebiyet verebilecek bir kuru cilde sahip olmasına imkân vermeyin: Bu gerçekleşecek olursa antibiyotiklerle tedavi edilmesi gereken enfeksiyona karşı savunmasızdır.

5. Her gün cilt onarıcı, derin cilt nemlendiricili krem kullanın:

6. Hassaslaşan cildi örtün: Etkilenen bölgeleri hafif pamuklu bir giysiyle kapatın. Eğer ki kapatamıyorsanız, hipoalerjenik bir çamaşır deterjanıyla (tercihen kokusuz), sıcak suda temizlenmiş, sıcak hava ile kurutulmuş, pamuklu bebek örtüsüne sarın.

7. Köpeğinizin suyunu filtre edin: Metropollerin çoğundaki musluk suyu kanserden tiroit sorunlarına kadar her şeye neden olduğu kanıtlanmıştır. Mutfak musluğunuzda kaliteli bir filtre kullanın veya değiştirilebilir kömür filtreli bir su pınarı (köpek suyu çeşmesi aygıtı) edinin ya da güvenilir içme suyu kullanın.

8. Omega3 verin: Bu ek gıda cilt koşulları için Pomeranian’a büyük rahatlama sağlayabilir. Bunu, iyileşmeyi görmek için ek gıdasını hafta boyunca her gün verin. Kullanıma devam edilmesi sonucunda kuru cilt tamamen stabl hale gelebilir. Bazı insanlar yemeklere zeytinyağı eklemeyi önerir, ancak Omega3 ile birlikte gereği yoktur.

9. Avacado kullanmayın: Sahiplerine avokado diyetini eklemelerini tavsiye eden birkaç site gördük; bu tehlikeli. Sağlıklı yağ asitleri içerdikleri halde, bu gıdanın yenmesi küçük hayvanlar için tehlikeli olabilir, tüm süs köpekleri gibi, Pomeranian’da buna dahildir.

10. Veterineriyle birlikte hareket edin: Ciltteki sıkıntı giderilmediyse; konuyu tekrar görüşmek üzere, köpeğinizin veterineriyle irtibatta olduğunuzdan emin olun.

Pomeranian'da Trikiyazis, Distikiyazis – Kirpik Sorunu

Pomeranian köpeğinin kirpik sayısının azlığı ve göze batması Pomeranian için sağlık meselesidir. Kirpikler göz yüzeyini tahriş ederek gözde batma hissi, kızarıklık, sulanma daha ileri durumlarda da ülser ve görme kaybı oluşturabilir. Tedavisi cerrahidir.

• Şaşılık

• Ayaklarıyla gözünü patilemek

• Tahriş olmuş gözler, kırmızı ve şişkin görünebilirler

Pomeranian'da Entropion – Göz Kapağı Rahatsızlığı

Entropion, göz kapağının içe doğru döndüğü bir durum anlamına gelir. Kirpikler göze sürter ve gözün korneasında kızarıklık, tahriş ve sıyrıklara neden olur. Bu her yaşta olabilir. Bazen Pomeranian gözünü kendisi yerinden çıkarak kapağın içeri dönmesine neden olur, bu da bir yaralanma veya enfeksiyona sebebiyet verir. Pomeranya'lılardaki bu sağlık sorunlarından şüpheleniyorsanız, aşağıdaki bulguları arayınız:

• Şaşılık.

• Köpeğiniz pençeleriyle gözlerini ovmaya çalışması.

• Gözden kalın mukus benzeri bir akıntı olması.

• Göz kapağının geriye döndüğünün tespiti.

• Göz çevresindeki kıllar üzerinde aşırı ıslaklık.

Veteriner hekiminiz ayrıntılı göz muayenesiyle teşhis koyabilecektir. Bununla birlikte, tedavinin bir köpek optometrist uzmanı tarafından yapılması önerilir. Tedavi ciddiyetine göre değişiklik gösterecektir. Yavru köpeklerde, göz kapağı "tıkanmış" olabilir; bu, kapağı doğru yerde tutacak zımba yerleştirileceği anlamına gelir. Bu, Pomeranian yavrusunda en iyi sonucu verecektir çünkü çok hızlı büyürler. Her durumda, antibiyotikler ve onarıcı bakım ürünleri verilir.

Pomeranian'da Hipoglisemi Rahatsızlığı

Bu, kan şekeri düzeylerinde genellikle ani bir düşüştür ve çok tehlikeli ve bazen ölümcül olabilir. Bu en çok 3 aylıktan küçük köpeklerde görülür. İşaretler hızla ortaya çıkabilir:

Zayıflık ve iştah kaybı. Yürürken sallanıyor olması ve koordinasyon eksikliği. Titreme. Kasların belirmesi. Nöbet ve komada son aşamaya doğru ilerlemesi, sadece birkaç saat içinde gerçekleşebilir.

Pomeranian köpek yavrusu olanlar evde daima bal bulundurmalıdır ve semptomları fark ettikten hemen sonra köpek yavrularına bal verilmelidir. Bunun üzerine köpek hemen veteriner hekim veya hayvan hastanesine götürülmelidir. Orta ila ağır vakalarda köpeği stabilize etmek için IV (İntravenöz tedavi) muameleye ihtiyaç duyulacaktır.

Pomeranian'da Diz Kapağı Sorunu

Bu, Pomeranian gibi oyuncak (süs) cins köpekleri arasında en çok görülen ve köpeğin diz kapağındaki sorundur. Bu, kemiğin malformasyonu ya da yaralanma nedeniyle oluşabilir. Köpek semptomları açıp kapatabilir; ancak tedavi olmadıkça, bu sağlık sorunu genellikle kötüleşir.

Bununla köpeğin diz kapağı aslında yerinden kayar. Bazen, 10 dakika veya bir saat boyunca yerinden ayrılmış olur. Birçok köpekte diz kapağı yerinden kayarken ağrı olacak mıdır? Sahipleri, köpeğin yüksek sesle havladığını fark edebilir, ancak daha sonradan iyi görünebilir. Ve garip bir şekilde, acısı gider.

Bir Pomeranian birkaç gün boyunca bunu yaptıktan sonra şişlik gelişecek ve bu da genellikle devam eden rahatsızlığa ve diğer belirtilere yol açacaktır.

Köpek o bacağını hareket ettiremediği için bacak hareketsiz ve donmuş gibi görünebilir, bacağını havaya kaldırılabilir. Bacağını pasifize edebilir, karnına çekebilir.

Bazı durumlarda, diz kapağı kendiliğinden geri kaymazsa yerine oturtulabilir. Oyuncak ve küçük cins köpekleri etkileyen bu köpek sağlığı sorunu tedavisi, şişmeyi önlemek için yatak istirahati ve anti-inflamatuar ilaçlarla başlar. Bir Pomeranian'ı hareket ettirmemek her zaman kolay değildir; sahiplerinin onu, hareketlerini sınırlayan küçük, kapalı bir köpek oyun parkına koymaları gerekecektir.

Orta ve ağır vakalarda sorun daha da kötüye gidebilir ve gerektiğinde cerrahi müdahalede bulunabilinir. Hedef, diz kapağının yerine uygun bir şekilde oturtulması, böylece tekrar dışarı kaymaması olacaktır. Ameliyat önerilirse ve yapılmazsa, lükstoz tekrar tekrar ortaya çıkabilir.

Yerinden çıkan diz kapağı problemi yaşayan Pomeranian’ların etkilenen dizlerinde artrite olasılığı daha yatkındır. Bu nedenle, eklem sağlığını geliştirmek için bir ortopedik köpek yatağı temin etmenizi öneriyoruz.

Pomeranian'da Hipofiz Cücelik

Bu, oyuncak (süs) köpekleri için ortak bir hastalıktır.

Köpek vücudu doğru miktarda büyüme hormonu üretemediğinde olur. Enfeksiyonun; köpek hastalığı, köpek bezleri ve / veya tümörlerde, kistler de dahil olmak üzere birçok farklılığa neden olduğu düşünülmektedir.

Büyüme hormonları sadece bir köpeğin büyümesini etkilemekle kalmaz aynı zamanda köpeğin kürk, kemik ve dişlerinin durumunu kontrol eder.

Bu kalıtsal köpek hastalığına sahip olan Pomeranian yavruları uygun büyüklüğe kadar büyürler.

Dişler çok küçük kalacaktır. Hipofiz Cücesi olan bir Pomeranian genellikle yavru olduğundaki kürkünü kaybetmez.

Pomeranian'da Epilepsi Nöbetleri

Bir Pomeranian, nöbet geçirebilir bir durumla doğabilir veya köpek büyüdükçe nöbetleri gelişebilir. Bir Pomeranian nöbet atağını izlemek size korkutucu olabilir.

Bir köpeğin nöbet geçirmesini izleyen sahibine oldukça ürkütücü gelebilir ancak çoğu nöbetler yavru veya yetişkin köpekte kalıcı hasarlar bırakmaz. İşaretleri tanımak önemlidir ve köpeklerde farklı nöbet çeşitleri vardır. Her türde bazı nedenlerle yalnızca bir kez olmakla birlikte diğerlerinde devamlılık halinde kronik nöbetler görülebilir.

Maalesef, geniş bir yelpazedeki test yöntemlerine rağmen, en deneyimli veteriner hekimler bile her zaman anlaşılır bir sebep bulamıyorlar.

Bununla birlikte, epilepsi teşhisi konulan köpekler anı oldukça iyi geçiştirir ve uygun ilaçlarla nispeten normal ve mutlu yaşarlar. Bir veya birden fazla nöbet geçiren bir köpek için olası diğer nedenler, ciddi bir kalp kurdu istilası ve genetiğin son aşaması olan kafa travmasıdır.

Gözlemnenen, Tespit Edilmiş Nöbet Türleri:

Bunlardan en yaygın olanı tonik klonik nöbetidir. 2 farklı olan tonik hafif ya da şiddetli geçebilir. Grand Mal yani şiddetli vakalarda; bilinçsizce yere inecek, ardı ardına gelen kasılma ve gevşemelerle birlikte solunumu duracağı için tehlikelidir. Solunumu 30 saniye içinde başlamazsa acil yardım istenmeli ve bu arada CPR uygulanmalıdır.

Daha hafif tonik fazda; köpek düşebilir, ancak bilinçsiz olmayacak ve normal nefes alacaktır. "Klonik" ve 2. Faz, köpeklerin çok belirgin işaretler gösterdiği aşamalardır. Bu, şunlardan hepsini veya bir kısmını içerebilir:

• Yerinde duramamazlık

• Aşırı akan salya

• Garip çene hareketleri

• Tepkisizlik

• Çok genişleyen göz bebekleri

Petit Mal durumu: Kısa süreli krizlerdendir. Köpek kas kontrolünü kaybedecek, beynin ufak bir bölümünde elektrik impulslarıyla “boş” bir aşamaya geçecektir. Köpeklerde kısmi nöbetler de görülebilir. Tonik klonik türün 2. fazına benzer işaretler gösterebilirler. Çocuklu Pomeranian’da olduğu yerde yürümek gibi, uzuvlarda, baş ve arka kısmında kasılmalar, sanki video çekip tekrar tekrar oynatmak gibi, havlamaya benzer hareketleri tekrarlayabilir.

En ciddi ve nadir bulunan Status Epileptikus nöbeti genellikle ölümcüldür. Bir köpek, 1/2 saatten fazla süren güçlü bir nöbet geçirir. Bazı köpekler asla düzelmez. Ne yazık ki, nadir de olsa, bir köpek büyük miktarda çikolata veya bir temizlik maddesinin yanlışlıkla yutulması gibi veya benzer toksinlere maruz kaldığında ortaya çıkar.

Epilepsi Nöbeti Anında Ne Yapmalısınız:

Pomeranian (Pomeranyalı) köpeğinizin nöbet geçirdiğini düşünüyorsan ne yapmalısın? İnsan içgüdüsüne karşı gelse de sakin olun. Pomeranian'ın dilini tutmanız gerektiğine inanmayın; bu doğru bir uygulama değildir. Mobilya gibi köpeği yaralayabilecek nesneleri etrafınızdan uzaklaştırın. TV, müzik, elektrik süpürgesi gibi herhangi bir gürültü kaynağını ve parlak ışıkları derhal kapatın.

Rahatlatıcı bir sesle onunla konuşarak; Pomeranian’ın kafasının altına yavaşça ince bir yastık koyun. Veteriner hekim; köpeğinizin nöbetinin ne zaman meydana geldiğini ne kadar sürdüğünü, köpeğinizin gösterdiği tüm işaretleri ve nöbetten hemen önce Pomeranian'ın ne yaptığını bilmek isteyeceğinden zihninizi açık tutmaya çalışın. Köpeğiniz nöbetten çıktığında, onu veteriner hekiminize veya en yakın hayvan hastanesine götürün.

Nöbetler için Ortak ve Kabul Görmüş Tedavi:

Tam bir fizik muayene ve kan testleri uygulandıktan sonra, eğer köpeğinizde epilepsi bulunursa, genellikle fenobarbital veya potasyum bromid ile tedavi edilir. Farenobarbital karaciğere uzun bir zaman zarfında zarar verebilir, bu nedenle veteriner dozunu olabildiğince düşük tutmalı ve bunu düzenli olarak izlemelidir.

Herhangi bir karaciğer sorunu olup olmadığını kontrol etmek için her 4 ila 6 ayda bir kan testleri yapmak çok yaygındır. Uyuşukluk, güçsüzlük ve koordinasyon kaybına neden olabileceği halde potasyum bromürün çok az yan etkisi vardır.

Alternatif Tedaviler: Nöbet geçiren bir Pomeranian sahibi bazı alternatif tedavi seçeneklerini denemek isteyebilir. Bunun için epeyce bütüncül seçenek vardır. Birçok bütüncül çözümde olduğu gibi, bunlar da genelde kanıtlanmamıştır. Bazı sahipler iyi sonuçlar bildirirken bazıları aynı şeyi söyleyemez. Bunları köpeğinizin veterineriyle konuşmanız ve odaklanmanız için birer birer seçmeniz ve incelemeniz önerilir:

* Diyetini değiştirin: Köpek diyeti ile ortaya çıkan nöbet sayısı arasında bir bağlantı olabileceğini gösteren ön çalışmalar var. Bazıları, yağda daha yüksek bir diyetin beyindeki bazı kısımları yatıştırdığını ve balık gibi zengin omega-3 yağlı gıdaları artırmanın nöbetleri durdurmaya yardımcı olduğunu düşünür.

Buna ek olarak, kimyasalların Pomeranian’ın diyetinden alınması yardımcı olabilir. Hatta evde pişirip hazırlayın ki, köpeğiniz yapay renklendirme, koruyucular ve diğer kimyasalları almamış olsun.

* Takviyeler: Henüz nedeni bilinmediği halde, DMG (dimetilglisin) ile ilgili bazı umut verici teoriler var; Kolin; Taurin; L-triptofan; Melatonin, magnezyum, fosfatidilserin; ve vitaminler C, A ve B kompleksi, beyinde ilgili kontrol bölümlerine yardımcı olmak için birlikte çalışırlar.

* Akapuntur: İşe yarayacağını iddia edenler her 4 ila 5 haftada bir yaklaşık 25 dakika seans öneriyor. Şaşırtıcı bir şekilde, birçok köpek rahatlamış hissediyor. Köpek akupunktur uzmanları köpek müşterilerini rahatlatmak için çoğu zaman ses, ışık ve koku (lavanta) kullanıyorlar.

* Otacı elemanları: Aşağıdakilerin nöbetlerin durdurulmasına yardımcı olacağına dair bir kanıt bulunmamasına rağmen, köpek sahipleri, kapsül biçiminde verilen papatya, kediotu, skullcap, süt dikeni ve / veya ginkgo, biloba’nın yardımcı olabileceğini iddia ediyorlar.

* Homeopati:

Homeopatinin temeli, "benzer benzeri iyileştirir" ilkesine dayanır. Bir hastalık ancak hastanın şikayetlerine benzer belirtileri ortaya çıkaran madde ile tedavi edilir.

Homeopati 18. yüzyılın başlarında Alman doktor Samuel Hahnemann tarafından bulunan ve vücudun kendini doğal olarak iyileştirmesine yardım eden bir alternatif tedavi sistemidir.

Homeopati sözcük olarak yunanca; Homeos = benzer, Pathos = acı, ıstırap kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Sağlam kişide belli bulgular çıkaran bir madde, aynı bulgulara sahip hasta kişilerde iyileşme sağlar prensibinden hareket etmiştir.

Burada ise, epilepsi olmayan köpeklerden, nöbet geçiren köpeklere çok az miktarda bir madde vererek iyileştirme yöntemidir. Bazı köpeklerde Belladonna 200C'nin çalışmasını gösteren bazı çalışmalar yapılmıştır. Bunun saygın ve ehli bir veteriner tarafından denetlenmesini istemelisiniz.

Epilepsi Nöbetini Önleme: Çoğu Pomeranian sahibinin sorduğu tek soru şudur? Bir nöbeti önleyebilir misiniz? Kusursuz yöntemler olmamasına rağmen, yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

Epilepsi teşhisi konan Pomeranian’ı; aşılamanın faydasının olumsuz ve bazen de ölümcül sonucunun, üzerinde olduğu gerçekten iyi bir neden yoksa aşı olmamalıdır. Kuduz aşısı yapılmaması için veterinerinizle konuşun. Bazı veterinerler arka odaya nadiren köpek alırlar ve köpek eve gitmeye hazır olduğunda, yapılanları sadece sahiplerine söylerler.

Pomeranian’ınızı soluyabileceği toksinlerden koruyun, izole edin. Buna, dışarıdaki duman, araba egzozu, ev ortamındaki temizlik ürünleri, havuzların etrafındaki ve havadaki klorür ve kimyasal nitelikli pire kontrolü sağlayanlar dahil.

Sakin, stres barındırmayan bir ev ortamı yaratmaya çalışın ve Pomeranian'ınızı strese neden olabilecek durumlara sokmayın.

Alopecia X, Alopesi, Kara Deri Rahatsızlığı, BSD, Black Skin Disease

Pomeranian ırkında sık rastlanan bir rahatsızlık türü = Alopecia X / Alopesi / BSD / Black Skin Disease / Kara (siyah) Cilt (deri) Rahatsızlığı.

Başlangıcı aşırı tüy dolayısıyla kürk kaybı olarak görülen Alopecia X (Alopesi) ve devamında BSD yani Black Skin Disease (Siyah-Kara Deri Hastalığı) ile devam eden bu genetik hastalık maalesef pomeranianlarda başlıca bir sorun.

BSD çoğu zaman yanlış olarak, "açıklanamayan kürk kaybı" anlamına gelen Alopecia (Alopesi) X olarak da adlandırılır. Halbuki “Siyah Cilt Rahatsızlığı” BSD'nin nedeni tam olarak bilinmemektedir ve günümüzde daha fazla araştırma yapılması gerekir ancak çok spesifik bir kürk kaybı rahatsızlığı türüdür. Görünümüyle kolayca tanınır ve Alopecia (Alopesi) kategorisine girmez çünkü belirgin bir bozukluk türüdür ve tamamen açıklanamamaktadır. Rahatsızlığın altında günümüzde halen tam olarak ortaya çıkarılamamış etkenler mevcuttur...

TEK BAŞINA BİR BLOG MAKALESİ OLAN BU RAHATSIZLIĞI DETAYLI OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ...

01/2017 - Çeviri ve Derleyen, Loulou Pet

Siz pet severler için çevirisini ve düzenlemesini yapmış olduğumuz bu yazımızda başta pomeranian olmakla birlikte diğer süs köpeklerine de dikkatinizi çekmek istedik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir