Köpeklere Aromaterapi

Köpek İçin Aromaterapi


Köpekler için aromaterapi: Uçucu yağların davranışsal ve fiziksel sorunları tedavi etmek için terapötik olarak kullanıldığı bir tekniktir.

Köpekler için aromaterapi, uzmanların köpekler üzerinde denemesinden ve bir takım sağlık yararları olduğunu bulmasından sonra kabul gördü ancak yakın zamana kadar yaygın değildi. Son birkaç yılda, aromaterapiyi köpek sağlığı için alternatif bir tedavi olarak gören köpek sahiplerinin sayısı önemli ölçüde arttı.

Yaygın bir inanış, aromaterapinin insanlar için faydalı olması halinde hayvanlar için de faydalı olacağı yönündedir.

İnsanlarda, uçucu yağların (esansiyel) kullanımının kaygı ve iltihabı azalttığı bilinmektedir. Ayrıca sinirleri yatıştırmaya ve stresin zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

Burada, evcil hayvanlar için aromaterapi kullanmanın faydalarının neler olduğunu keşfedeceksiniz. Özellikle, esansiyel yağların köpekler için ne kadar güvenli olduğunu, esansiyel yağların nasıl doğru şekilde kullanılacağını ve hangi esansiyel yağların köpekler için faydalı olduğunu öğreneceksiniz.

Köpekler İçin Aromaterapi Nedir?

Köpekler için aromaterapi, uçucu yağların davranışsal ve fiziksel sorunları tedavi etmek için terapötik olarak kullanılan bir tekniktir.

Uçucu yağların kullanımını sunan bakım hizmetlerini zaten görmüş olabilirsiniz ancak aromaterapi bundan daha fazlasıdır. Aromaterapi uygulaması, bir köpeğin genel sağlığını ve refahını iyileştirmeye yardımcı olmak için belirli bir iyileştirme amacı için birkaç yağın dikkatli bir şekilde kombinasyonunu içerir.


Köpeklerde aromaterapi tedavisi için %100 saf esansiyel yağların kullanılması önemlidir. Bu, köpek uzmanları tarafından vurgulanmaktadır. Kötü yapılmış uçucu yağların kullanılması, terapötik etkilerini azaltabilir. Hatta köpekler için yarardan çok zarara neden olabilir.

Aromaterapi Köpekler İçin Nasıl Çalışır?

Aromaterapi, duyguların ve ruh halinin düzenlenmesinden sorumlu olan beynin limbik sistemini hedefler. Bu nedenle aromaterapi, insanlar tarafından genellikle kaygı, öfke, korku, stres ve daha pek çok duyguyu ele almak için kullanılır.
Uçucu yağların kullanımı iki şekilde yapılabilir, burundan soluma veya topikal uygulama yoluyla emilme. Uçucu yağların ağızdan alındığı nadir durumlar vardır ancak uçucu yağları bu şekilde kullanmak çok yaygın değildir.

Aşağıdakiler hangi kombinasyonun kullanıldığına bağlı olarak, uçucu yağların etkilerinden bazılarıdır.

• Mantar önleyici • Antienflamatuvar • Anti-mikrobiyal • Antiviral • Sakinleştirici • Diüretik • Enerji Verici • Ağrı kesici • Gençleştirici

Endişeli kişilikleri olan köpekler, özellikle dışarı çıkmayı, çok sayıda insanla tanışmayı ve yüksek sesler duymayı (örneğin havai fişekler, yüksek sesli müzik vb.) gerektiren faaliyetlerde bulunmaları gerektiğinde, genellikle çok fazla stres yaşarlar. Aromaterapi, sakin bir his uyandırır ve uzun, stresli bir günün ardından rahatlamalarına yardımcı olur.

Endişeli köpekleri sakinleştirmeye ek olarak, aromaterapinin aşağıdaki konularda da yardımcı olduğu bilinmektedir:

• Agresif davranış • Ağız kokusu • Uçan böcekler (örn. sinekler ve sivrisinekler) • Eklem sorunları (örn. artrit, büyüme ağrıları) • Küçük cilt tahrişleri (örn. alerjiler, yanıklar veya kızarıklıklar) • Gerginlik • Parazitler (örn. keneler ve pireler) • Ayırma, ayrılma • Kaygı

Aromaterapi, özellikle bir köpeğin karaciğeri, bağışıklık sistemi veya sindirim sistemini sağlıklı tutmak için önleyici sağlık bakımında yardımcı olabilir. Köpekler insanlardan daha güçlü bir koku alma duyusuna sahip olduklarından, uçucu yağların solunması, etkileri hızla kan dolaşımına taşır. Bu, aromaterapiyi köpekler için hızlı etkili kılar ve belirli koşulların tedavisine bu kadar iyi yardımcı olabilmesinin nedeni budur.

Köpekler için Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılır?

Genel olarak, uçucu yağlar doğrudan bir köpeğin kürkü üzerine masaj ile yapılmalıdır. Köpeğin durumuna bağlı olarak, vücudun belirli bölgelerine konsantre olmanız gerekebilir. Durum parazitlerle ilgiliyse, yağları eşit bir şekilde yaymak için her yerine iletmek isteyebilirsiniz. Durum eklem ağrılarını içeriyorsa, yağları eklemlerin olduğu bölgelere nazikçe masaj yapmak isteyebilirsiniz.
Maksimum faydayı elde etmek için bu yağları daha az tüylü bölgelere uygulamak daha iyidir. Bu alanlar göbek, iç uyluklar ve bacaklar veya boyun altıdır.
Günümüzde aromaterapi yağları ile zenginleştirilmiş tonlarca köpek kozmetik ürünü var. Bunun yanı sıra hâlihazırda lavanta, meyveler ve diğer uçucu yağlarla işlenmiş çok sayıda şampuan ve saç kremi bulunmaktadır.
Köpekler için uçucu yağları kullanmanın bir başka yolu ise, onların yağları solumasına izin vermektir. Bunun için bir difüzör kullanılması gereklidir. Yağ karışımını su üzerinde difüzörde ısıtmanız yeterlidir; uçucu yağlar, belirli bir süre içinde küçük parçacıklar halinde havaya salınacaktır. Difüzör, bir oda spreyi görevi görür ve ayrıca evcil hayvan sahipleri de, uçucu yağların kokusunu solumanın avantajlarından yararlanabilir.
Bazı uçucu yağlar ağızdan alınabilir ancak bu sadece veterineriniz tarafından talimat verildiğinde tavsiye edilir. Saf esansiyel yağlar yüksek oranda konsantre olduklarından, bunları uygun dozajı gözlemlemeden ağızdan vermek tehlikeli ve hatta toksik olabilir.

Uçucu Yağlar Köpekler İçin Güvenli mi?

Köpekler için aromaterapinin artan popülaritesi nedeniyle, artık köpekler için özel olarak formüle edilmiş aromaterapi karışımları bulunmaktadır. Bunlar özellikle köpeklerle kullanım için üretilmiştir ve bu nedenle en iyi sonuçları vermesi garanti edilmiştir.
Hazır karışımlar mevcut olmasına rağmen, köpek sahipleri isterlerse kendi karışımlarını karıştırmakta özgürdür. Gerekli işleme bağlı olarak, yaklaşık üç ila beş farklı yağ türünü karıştırmak yaygındır. Yine %100 saf esansiyel yağlar kullanmak doğru sonuçları almak için önemlidir.
Belirli bir durumu tedavi etmek için gereken uçucu yağların sayısı aynı zamanda köpeğin boyutuna da bağlıdır. İri, büyük ırkların vücutlarına masaj yaparak uygulamak için 6 damla yağa ihtiyacınız olabilir. Chihuahua, Shih tzu, Poodle, Pomeranian vs. gibi daha küçük ırklar ise sadece 1 damlaya ihtiyaç duyabilir. Yine, köpekleriniz için uçucu yağlar kullanırken önerilen dozu aşmamak önemlidir.
Bir köpek hastaysa, normalden daha az yağ kullanılması tavsiye edilir. Şüphe duyduğunuzda, bunun yerine bir difüzör kullanın. Böylece yağların doğrudan köpeğin vücuduna gitmesi gerekmeyeceği gibi terapi solunum vasıtasıyla gerçekleşecektir.
Uçucu yağlar bilhassa köpeğin gözlerine, kulaklarına veya burnuna yakın uygulanmamalıdır. Kokular çok güçlüdür ayrıca hassas bölgelere yakın uygulandığında tahrişe neden olabilir. Kaçınılması gereken bir diğer alan, özellikle karnına yağ sürerken köpeğin genital bölgesinden uzak durulmasıdır.

Hangi Uçucu Yağları Kullanmalıyım?

Köpekler için aromaterapide kullanılan, önerilen uçucu yağların bir listesi:

  1. Elemi yağı – antiseptik, anti-enfeksiyöz ve ayrıca sakinleştirici olarak çalışır.
  2. Karanfil, Kekik ve Dağ Kokulu yağlar – bağışıklık desteği ve alerji tedavisi veya önlenmesi için.
  3. Lavanta yağı – mantar önleyici, analjezik, antihistaminik, antiseptik ve iltihap önleyici olarak harikadır. Bir önemli faydası da kaygı, anksiyete, araba tutması ve agresifliğe etkili olmasıdır. Taşıyıcı Nazik ve hafifçe kulakların dışına masajla uygulanması istediğiniz sonucu verecektir.
  4. Myrrha (Mür) yağı – antiseptik, anti-enflamatuar, anti-enfeksiyon ve ayrıca (dolaşım sisteminde) bir büzücü olmakla beraber tahriş olmuş cildi onarır, lekeleri giderir.
  5. Nane yağı – antiseptik, antienflamatuar ve analjezik. Köpekler tıpkı bizim gibi, mevsimsel alerjilerle boğuşabilir. Küçük çocuğunuzun daha sık hapşırdığını fark ederseniz, alerji mevsiminin onlar üzerinde de bir etkisi olduğunu düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.
    Nane esansiyel yağı, solunum sistemlerini desteklemeye ve daha net nefes almaya yardımcı olabilir. Nane eklemlerindeki ağrıları hafifletmek için de kullanılabilir, bu da onu o harika çift amaçlı yağlardan birisi yapar. Nane sadece bir difüzörde ve düşük miktarlarda kullanılmalıdır. Yutulması halinde toksik olabilir.
  6. Papatya yağı – enfeksiyon ve iltihap önleyici, rahatlatıcı. Hayatta çok az şey rahat bir koltuk, yumuşak bir battaniye ve bir fincan papatya çayını yenebilir. Sevgili çocuklarımızda papatyadan benzer sakinleştirici etkileri yaşayabilir.
    Diyelim ki gergin chihuahua’nızla evde oturuyorsunuz ve sizin için biraz strese neden oluyor. Ona biraz papatya yağı vermeyi düşünebilirsiniz. Bu stresini hafifletebilir ve ayrıca sorunlu mideyi de rahatlatır.
    Ayrıca, genel olarak utangaç veya korkak bir yavru sahiplendiyseniz, biraz papatya yağı yerel köpek parkında onun daha iyi sosyalleşmeyi öğrenmesine yardımcı olabilir.
  7. Zencefil yağı – Uçucu yağların çoğunda insan ve evcil hayvanlara faydaları arasındaki benzerlikleri fark etmeye devam edeceksiniz. Nasıl biraz sıcak zencefil çayı solunum yollarımızı temizleyebilir veya midemizi rahatlatabilirse, köpekler için de aynı şey söylenebilir.
    Bazı sindirim sorunları yaşıyorlarsa onlara yardımcı olabilir; aynı zamanda biraz daha kolay nefes almalarına da olanak sağlar. İlginç bir şekilde zencefil, bazı eklem ağrılarında da onlara yardımcı olabilir.

Sıklıkla kullandığımız ve vazgeçilmez yağlarımızın birden fazla ana amaca hizmet ettiğini göreceksiniz ki bu da oldukça doğal bir nimettir.

Hangi Uçucu Yağlardan Uzak Durulmalı?

Sevgili yavrularımıza birçok yönden fayda sağlayabilecek sağlıklı bir uçucu yağlar listesi olsa da, maalesef sistemlerine girdiklerinde mutlak toksin olan uzun bir yağ listesi de var. İşte birincil suçlular:

Narenciye Yağları

Ne yazık ki, bu, en sevdiğimiz temizlik hissi veren ev kokularının çoğunu dışlıyor. Narenciye yağları benzer bir semptom dalgasına neden olur. Köpeğiniz kusabilir, uyuşukluk yaşayabilir ve hatta bir nöbetin dehşetini yaşayabilir.

Çam

Tarçın ve çam: İkisi, yılın daha soğuk aylarında el ele gider, ancak yavrularımız için değil. Çam hem cildi hem de mideyi tahriş etme eğilimindedir. Bunun ne anlama geldiğini biliyorsunuz; köşedeki kusmuk veya ishali temizlemek zorunda kalabilirsiniz. Ancak, karaciğer hasarı ve merkezi sinir sistemi hasarı vakaları ile çamın dehşeti daha da ileri gider.

Çay ağacı

İlginç değil mi? Çay ağacı yağı, insanlar için pek çok semptomu giderebilir. Köpeklere gelince, onları bu yağın zararlarına maruz bırakmak istemezsiniz. Semptomları cilt tahrişi veya kusma gibi küçük yan etkilerden arka bacaklarda depresyon veya felç gibi büyük komplikasyonlara kadar değişebilir.

Ylang ylang

Ylang ylang’ın güzel bir kokusu vardır. Aslında, favori parfümlerimizin çoğuna bir katkı maddesidir. Ancak bu yağ güzel dostlarımızı çıldırmaktan başka bir işe yaramaz. Onlar için nefes almayı zorlaştırabilir, genel bir zayıflık hissi yaratabilir ve yine onları toksinleriyle sistemlerinden kusmaya zorlayabilir.

Nane yağı

Nane sadece bir difüzörde ve düşük miktarlarda kullanılmalıdır. Yutulması halinde toksik olabilir.

Köpekler İçin Uçucu Yağları Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar?

Köpekler için aromaterapi, genel sağlıkları ve esenlikleri için faydalı olsa da, herhangi bir aksilikten kaçınmak için bazı güvenlik önlemlerine uymak yine de önemlidir.
• Maksimum fayda için her zaman %100 saf esansiyel yağlar kullanın.

• Uçucu yağları kullanmadan önce seyreltmeyi unutmayın. Önerilen ölçü: 1,5 yemek kaşığı taşıyıcı yağa, 1 damla uçucu yağ. Bu her şeyi güvenli aralıkta tutan %0,25’lik bir seyreltme oluşturur. (Taşıyıcı yağlardan bazıları: hindistancevizi yağı, avokado yağı, aloe vera, ayçiçek yağı ve tatlı badem yağı)

• Küçük köpekler için daha az büyük köpekler için daha fazlasını kullanın.

• Yavru köpeklerde, yaşlı köpeklerde ve hasta köpeklerde az miktarda seyreltilmiş uçucu yağ kullanın.

• Uçucu yağları herhangi bir köpekte ve özellikle hamile bir köpekte kullanmadan önce bir veterinere danışın. Biberiye, çay ağacı gibi uçucu yağlar kullanmaktan kaçının.

• Nöbet geçiren köpeklerde uçucu yağ kullanmaktan kaçının.

• Hassas bölgelere (örneğin gözler, burun, kulaklar, cinsel organlar) çok yakın uçucu yağları kullanmaktan kaçının. Uçucu yağların kullanımı köpeğinizin sağlığı için faydalı olabilir. Doğru kullanıldığında, bu yağlar kaygıyı azaltır ve uzun vadede genel refahı arttırır.

Ancak aromaterapi, tüm rahatsızlıklar için sihirli bir çözüm değildir. Köpeğin sağlığını daha iyi değerlendirmek için veterineri düzenli olarak ziyaret etmek hala önemlidir. Köpekler için aromaterapi kullanımı, yalnızca köpeklere verilen sağlıkla ilgili bakım ve tedaviyi desteklemeye ve tamamlamaya hizmet eder.