Ozon Gazı

Ozon Gazı Nedir?

 
 
OZON(O3) GAZI:
Dünyada yaşamın varoluşunun temelinde önemli yer tutar. Oksijenin allotropudur, trioksijen olarak da tanımlanır. En yoğun olduğu atmosfer katmanı olan Stratosfer tabakasındaki Ozon(O3) oksijen kaynağımız olmakla beraber, yeryüzüne yönelen her türlü zararlı ışınları emerek şemsiye görevi görür.

Ozon(O3)’ u anımsamanız için koku duyusu ile örneklersek: Şimşek ve yıldırımların oluştuğu fırtınalardan sonra deniz kenarında, yükseklerde taze hava kokusu diye içimize çektiğimiz o duyudur. Bu duyuya sebep, bulutların elektriklenmeleri esnasında ortaya çıkan Ozon(O3)’ dur.
Gökyüzüne mavi rengini veren Ozon(O3): Oksijen(O2) molekülüne bir Oksijen(O) atomunun eklenmesiyle oluşan, oda sıcaklığında renksiz kendine has kokusu olan bir gazdır. “(O2) + (O1) = (O3)” Ozon(O3) ömrü kısadır, derhal reaksiyona gireceğinden hızla tükenir ve Oksijene(O2) dönüşür. Kesinlikle depolanamaz yerinde ürer, üretilir ve kullanılır. Tüm mikroorganizmaları öldürdüğü gibi okside etme niteliğiyle de tüm mikroorganizmalar ve toksinler yönünden toksin giderme amaçlı kullanılır ki bu onun dezenfeksiyon etkisidir.

Birçok molekülü parçalar, oksitler, değiştirir. Bu etkiyle deodorizer yani koku giderici görevi yapar.
Ortamda bulunan ağır metalleri, solvent buharlarını, zehirli gazları oksitleyip bozarak, kanserojen ve diğer zararlı etkilerini yok eder. Ozon(O3) flokülant etkiye sahiptir yani havadaki sigara dumanı, ince tozlar ve benzer nano partikülleri birleştirip çöktürür.
Aynı deodorizer ve flokülant etkilerini suda da gösterir.
Bu arada ozon sadece çok güçlü bir oksitleyici ajan değil aynı zamanda kimyasal olmayan çok güçlü bir dezenfektandır.
Ozon(O3) suda kimyasal yan ürün oluşturmaz, suda tat ve koku bırakmaz. Ozon(O3) ile zenginleştirilmiş su, klorda olduğu gibi gözleri yakmaz veya onları kırmızı yapmaz ya da tahriş etmez. Ozonlu su ile temasta, aşırı klor etkisi ile oluştuğu gibi saç veya giysilerin rengi bozulmaz.